Léčba dietou
Hladiny cholesterolu v krvi zvyšují takzvané nasycené tuky (resp. tuky s převahou nasycených mastných kyselin), které se ve stravě vyskytují společně s tuky nenasycenými. Nasycené tuky najdeme ve větším množství ve výrobcích živočišného původu (například masné výrobky, tučné maso, vysokotučné mléčné výrobky), v řadě zákusků, sušenek (zejména těch s polevou či náplní) a potravin z „rychlého občerstvení.“ Tyto nasycené tuky, pokud ve stravě převažují, zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, zatímco nenasycené tuky z rostlin (z rostlinných olejů, ořechů a semen) a ryb hladinu LDL cholesterolu snižují nebo neovlivňují. Výjimkou jsou pouze tuky tropické (zejména kokosový), které řadíme mezi tuky nasycené, tedy nevýhodné.
Strava jedince trpícího FH by měla být pestrá a vyvážená. Cílem je postupně snížit celkový příjem tuků, ale zásadnější je jejich výběr, tedy konzumovat vhodné tuky, stravu bohatou na zeleninu a ovoce, a také na vlákninu (kterou najdeme kromě ovoce a zeleniny také v luštěninách a celozrnných výrobcích). Pacientům s FH se správným složením jídelníčku může pomoci ošetřující lékař nebo je možné jídelníček podrobně konzultovat s nutričním terapeutem, odborníkem nejen na zdravou, ale i dietní (léčebnou) výživu.
Základní pravidla aneb Jak se správně stravovat:
- Jezte pravidelně – ne déle než po 4 hodinách, snídejte, poslední jídlo si dejte 3,5–4 hodiny před spaním.
- Snižte spotřebu tučného masa, uzenin a dalších masných výrobků.
- Na studenou kuchyni používejte převážně kvalitní roztíratelné rostlinné tuky, na tepelnou úpravu jídla oleje výhodného složení (řepkový, olivový).
- Můžete do stravy zařadit margarín obohacený rostlinnými steroly.
- Jezte méně tučné mléčné výrobky.
- Zeleninu, případně ovoce, jezte ideálně s každým denním jídlem.
- Vybírejte si celozrnné výrobky a jezte i luštěniny, které jsou důležitým zdrojem vlákniny.
- Jezte ryby – nejlépe 2x týdně, přednostně tučnější druhy.
- Omezte cukr a potraviny s cukrem (sladkosti, slazené nápoje, moučníky, zákusky).
- Omezte jemné a trvanlivé pečivo, hlavně s polevou nebo náplní.
- Vyhněte se častému smažení. A když už, použijte správný (např. řepkový či olivový) olej.
- Pokrmy nedosolujte, při úpravě solte jen mírně. Omezte konzumaci slaných a solených potravin, konzerv a instantních a dehydrovaných výrobků.
- Vyhýbejte se nadměrné konzumaci alkoholu.
- Dbejte na přiměřený tělesný pohyb (minimálně půl hodiny alespoň 4x týdně, nejlépe každý den – stačí i svižná chůze či jízda na kole).
- Snažte se stres neřešit jídlem.
Chcete vědět víc? Stáhněte si naši brožurku